22 Eylül 2015 Salı

EFES ANTİK ŞEHİR ( EPHESUS )



                Efes (Ephesus ),  İzmir ilinin Selçuk ilçe sınırları içindedir .Efes, İzmir iline bağlı olmasına rağmen  Kuşadası'na daha yakındır. Genelde Efes'i gezmeye  gelen yerli yabancı turistler Kuşadası'nda konaklamayı tercih ederler. Efes Antik Kent 'in ilk kuruluşu M.Ö.6000 yıllarına , Neolitik Dönem olarak adlandırılan Cilalı Taş Devri'ne kadar uzanmaktadır.





Devlet Agorası ve çevresindeki Yapılar







             Efes'e  giriş ücretlidir. Yetişkinler 30 TL  , öğrenciler 15 TL . Veya  40TL ödeyerek yıllık müze kartı alırsanız  tüm müzelere ücretsiz giriş yapabilirsiniz.Sadece Efes Yamaçevler için giriş ücreti buna dahil değildir.  Efes Örenyeri'ni bir yıl boyunca Müzekart ile 2 kez , Müzekart+  ile  sınırsız ziyaret edebiliyorsunuz .Bu durumda yıllık kart almak daha avantajlı görünüyor. Bilet gişesinde yoğunluktan dolayı  çok sıra olabiliyor.Size tavsiyem , daha önceden www.muze.gov.tr sitesinden E-bilet satın alabilirsiniz.. Biletinizi önceden alabilirseniz çok fazla yorulmaz ve çok vakit kaybetmemiş olursunuz. Efes'e eğer yaz dönemi gidiyorsanız ; hava cok sıcak olduğu için taşlardan yansıyan sıcaklık aşırı derecede bunaltıcı oluyor çocuklar aileler özellikle dikkat etmelidir.Yanınızda mutlaka şapka, güneş gözlüğü, ve su alın. Pamuklu açık renkli giysileri tercih edin ve spor ayakkabı giyinin.







Büyük Tiyatro







             Efes'i detaylı gezmek için tam bir gününüzü ayırmanız lazım. Efes'in iki tane giriş kapısı var , istediğiniz kapıdan girebilirsiniz .Efes'in üst giriş kapısı , Meryemana evi yolu üzerindeki (Magnesia Kapısı ) 'dır. Bir kapıdan giriş yaptığınız zaman diğer kapıdan çıkarsanız tamamını gezmiş oluyorsunuz.Eğer aşağıdan girerseniz yukarı kadar yürümek yerine önce yukarıya taksi ve faytonla çıkabilirsiniz. Biz yürüyerek yukarı çıktık ve arabamıza dönmek için aşağıya yürümek yerine taksiye bindik , taksi ücreti fiks 50tl civarında .Çocuklu aileler için yorucu olabileceği için taksi veya fayton  tercih edilebilir.
             
         

             Efes 'in tarihi dokularından bazı resimler  ;    






Domitian Tapınağı






Hadrian Tapınağı






Traian Çeşmesi  (Nimpheum)






Odeion çevresindeki yapılar






Herakles Kapısı






Kuretler Caddesi




Büyük Tiyatro ve Liman caddesi




















Devlet Sunağı çevresi 








Celsus Kütüphanesi






Mazeus Mithridates Kapısı





Celsus Kütüphanesi'nin iç kısmı 





Celsus Kütüphanesi


       
              Bu bölgedeki  tarihi dokular tabiki bu kadarla sınırlı değil; diğerleri  Yamaçevler , İsa Bey Cami ve Kale , Meryem Kilisesi , Meryem Ana Evi , Yedi Uyuyanlar Mağarası, Artemis Tağınagı  , Ayasuluk Kalesi ve St.Jean Kilisesi ve Stadyum ve Vedius Gimnasiumu 'dır. Eğer zamanınız olursa buralarda  mutlaka görmeniz gereken belli başlı yerlerdir.

            Artemis Tapınağı , dünyanın yedi harikasından biridir. Dünyada , mermerden inşa edilmiş ilk tapınak olma özelliğine sahiptir.

             Yamaçevler'ine giriş için ücret ayrı ödeniyor , 15TL . İsterseniz yine internetten de E-bilet satın alabilirsiniz. İnternet sitesi www.muze.gov.tr . Dönemlerine göre  açılış ve kapanış saatlerini de mutlaka göz atın.

           Teraslar üzerine kurulmuş bu evlerde zamanında kentin zenginleri oturuyormuş .Evler açık bir avlu etrafına iki katlı olarak inşa edilmiş. M.S.1.yüzyıl  olarak bilinen bu evler daha sonraki yıllarda çeşitli değişikliklerle şehir terk edilene kadar kullanılmış.Evlerin tabanları mozaik , duvarlar mermer ,yerden merkezi ısıtmalı , içlerinde çeşmeler , kendi hamamları ve duvarları fresklerle süslenmiş.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder