11 Kasım 2015 Çarşamba

ŞİRİNCE




            Şirince , İzmir 'in Selçuk ilçesine bağlı Selçuk'a 7 km uzaklıkta bulunuyor. Şirince , evleri ile ünlü eski bir Rum köyüdür . Ahşap evleri , yöresel yemekleri ve meyve şarapları ile ün salmış şirin bir kasabadır. İzmir Selçuk tarafına yolunuz düşerse burayı da görmelisiniz .Buraya giderken çok geç saatlere kalmamakta fayda var , çünkü yolu dar ve virajlı . 

        Gittiğinizde araçlar girişteki otoparklara bırakılıyor ,sokaklar dar olduğu için  araç girişi yasak .  Sokaklar kaygan taşlı, engebeli ve yokuş. O yüzden gezerken rahat edebileceğiniz altı kaygan olmayan ayakkabı tercih edin.Küçük çocuklu aileler bebek arabası ile gezmekte sıkıntı yaşayabilir. Burayı gezerken yanınıza bebek arabası almayın derim. 

               

ESKİ RUM KÖYÜ
Şirince köyüne giriş 





YEŞİL
Şirince yeşil ,doğası güzel 




      Şirince 'de her yıl 15Eylül - 15Ekim tarihleri arasında Bağbozumu , Kültür, Sanat ve Dostluk Festivali kutlanır. Festival nedeniyle yerli yabancı turistler yoğun ilgi gösterir. Şirince'ye gittiğiniz zaman  en sık karşılaşacağınız şarap evleridir. Satıcılardan size  şaraplarını tattırmak için ısrarcı davrananlar bile karşınıza çıkabilir. Burada şarapçılık önemli bir noktaya ulaşmış ,şarapları yörenin meyvelerinden yapılmış meyve şaraplarıdır . Yaban mersini, böğürtlen, çilek ,şeftali , elma , kavun ,nar, ayva ,ve karadut gibi.. Özellikle karadut şarabı tavsiye ediliyor.  Şirince'nin çevresi üzüm bağları ile dolu ve yıllardır herkes kendi şarabını üretir.







HEDİYE
Hediyelik eşya satıcıları 


              
     Yörenin kendine özgü el sanatları , dantelli dokuma kumaşlar , iğne oyalı yazmalar , ahşap ve seramik eşyalar , zeytin , zeytinyağı , sabunlar , biblolar gibi ürünleri bulmak mümkündür.  







ÇARŞI
Şirince'nin çarşısı







     Şirince 'nin çarşısında  yanyana dizilmiş  tezgah ve dükkanlardan  yöresel ürünlerden satın alabilirsiniz .Ağaçların arasında otantik havasını içinize çeke çeke gezmek ne hoştur. 




      Şirince'de  bulunan St.John Kilisesi   , şu sıralar restorasyon çalışmalarından dolayı ziyaretçi alamıyor. Biz kapalı olduğu için burayı göremedik. Restorasyon çalışmalarının 2015 Aralık ayında bitmesi bekleniyor.Kilisenin hemen önünde dilek havuzu var ,bozuk parayı bu havuzdaki deliğin içine atabilirsen  dileğin kabul oluyormuş. Benim kızım  bu tür şeyleri  hiç kaçırmaz , hemen bozuk parasını havuzun içindeki deliğe sokmak için şansını denedi , fakat sonuç başarısız :) başarmak zormuş gerçekten .  





YEMEK KÜLTÜRÜ
Şirince'de Restoran 




         Şirince 'de yemek yiyebileceğiniz bir çok restoran var.Yukarılara doğru çıktığınızda manzaralı restoranlar daha etkileyici oluyor .Yemeğinizi yerken şehri kuşbakışı izlemek ayrı bir güzel. Şirince'de yetişen otlardan yapılmış mezelerden yiyebilirsiniz ve gözleme , kabakçiçeği dolması , saç kavurma , çöp kebap da deneyebileceğiniz yiyecekler arasında . Ve tabiki buraya özgü meyve şaraplarının tadına bakmayı  da unutmamak lazım. 



          Şirince 'nin yakınında bulunan  görülmesi gereken tarihi yerler ; Selçuk Efes , Efes Sahili , Selçuk Müzesi , Meryem Ana Evi ,ve Yedi Uyuyanlar Mağarası 'dır. Vakit bulursanız buralara da mutlaka gidin.  


























4 yorum:

  1. Merhaba blogunuzun İzleyiciler gadgeti aktif değil bu yüzden takip edemiyorum blogunuzu, aktif ederseniz sizi takip etmek isteyecek kişiler olacaktır.Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba , aktif hala getirdim :)
      teşekkürler sevgiler

      Sil
    2. Ne yazık ki olmamış,kontrol edin isterseniz hala aktif görünmüyor takip edemiyoruz sizi :)

      Sil
    3. merhaba tekrar dener misiniz :)

      Sil