30 Kasım 2014 Pazar

BUDAPEŞTE

   
    Viyana'dan trenle Budapeşte'ye geliyoruz.Tren yolculuğu çok rahat ve konforlu. 3,5 saat süren yolcuğumuzun ardından Budapeşte Keleti Tren istasyonuna varıyoruz.Burada ilk işimiz Tourist İnformation ofislerinden şehir kartlarını almak oluyor.Şehir kartlarını almak çok avantajlı çünkü öncelikle şehir içi ulaşımlarda da bu kart kullanılıyor ve görülecek bir çok yere ücretsiz ve indirimli girebiliyorsunuz.Bu kartları online temin etmek için www.budapest-card.com.Kartlar  24h ,48h veya 72h şeklinde satılıyor.Şehir kartı ile ücretsiz "walking tour" yani rehberli yürüyüş turları var. Biz bu tura katıldık, rehberimiz önemli bölgeleri çok güzel gezdirip anlattı  .Belirli bir yerde buluşma sağlanıyor ; Buda tarafını ve Peşte tarafını grup halinde rehberle yürüyerek geziyorsunuz.  

           Budapeşte ;Tuna Nehri tarafından ikiye bölünmüş, Buda ve Peşte şehirlerin birleşmesinden oluşmuştur. Buda tarihi kısmı ve Peşte de modern kısmıdır. Budapeşte'yi en iyi tanımlayan şey, iki yakanın Tuna Nehri üzerinden birbirine bakmasıdır. Şehrin iki yakasını birleştiren diğer yedi köprüyle birlikte 19.yüzyıldan kalma dört taş aslanla korunan ünlü yapı Asma Köprü'dür.Asma Köprü'nün hemen kuzeyinde Margit Adası vardır.Buda ve Peşte'nin birleşmesini simgeleyen heykeller buradadır.



Kale Tepesi'nden Tuna Nehri 


     Şehir turuna başlamak için en iyi yer Kale Tepe'sidir.Peşte'den Kale Tepesi'ne farklı yollardan ulaşabilirsiniz.En rahat yol, kavşağın diğer tarafında,Asma Köprü'nün bitiminin hemen ilerisinde başlayıp Kraliyet Sarayına çıkan 19.yüzyıl füniküler sistemini kullanmaktır.Bu hızlıdır fakat ücretlidir.Bir diğeri de  pek çok yerde duran mini Varbusz servisleridir , çok rahat ve kolay olduğu için tercih edebilirsiniz.


Chain Bridge (Asma Köprü )
Buda ve Peşte'yi birleştiren ilk yapı

      Kraliyet Sarayı Buda tarafında yani Kale Tepesi'ndedir. Kale Tepesi'ne çıkınca nehir manzarası ve Peşte bölgesine hakim  çok güzel bir manzara ile karşılaşırsınız.Mutlaka bu sarayın müzelerini ziyaret edin. Kısaca buranın tarihinden bahsedersek; Kraliyet Sarayın yapımına 13.yüzyılda başlanmış fakat 1686 işgalinde yıkılmıştır.18.yüzyılda barok kent gelişmeye başlamış ve 1849'daki Macar Bağımsızlık Savaşı'ndan sonra yeni Macar Hükümeti yönetim merkezini kale bölgesine kurmuş.1945'te Almanlar son direnişlerinde bu sarayı karargah olarak kullanmışlar.O günden bu yana  saray yeniden inşa edilerek ,ülkenin en önemli müzesi olarak kullanılmaya başlanmış.




                                                       
                                           





Sarayın bahçesi




Kale Tepesinden Asma Köprü 

                               
Kale Tepesinden Parlemento Binası 
       


  Budapeşte Tarihi Müzelerinden  ; Kale Müzesinden  bazı görüntüler  ,





















      Kale bölgesinden ileri doğru yürüdüğünüzde Eski Şehir ; renkli kasaba evleri, tarihi anıtlar ve küçük müzelerle dolu, birbirine paralel dört caddeden oluşmaktadır. Bu meydandaki en önemli yer Matyas Kilisesi. Kilise ve müzeye giriş ücretlidir.Kilise ismini, 15.yüzyılda burada iki kez evlenen Macaristan'nın en popüler ortaçağ kralından almaktadır.Matyas Kilisesi'nin arkasında ,kale surları üzerine inşa edilmiş Balıkçılar Burcu bulunmaktadır.Burası 20.yüzyıl başlarında yapılmış ve adını 18.yüzyılda buradaki siperleri savunan balıkçılara ithaf edilmiştir.





Matthias Church(Matyas Kilisesi)




Fisherman's Bastion (Balıkçılar Burcu )


      Eski Şehir Bölgesinde en önemli müzelerden birisi Hospital In The Rock  ; Bu müzeye mutlaka girmenizi tavsiye ederim.








          Bu müze her gün sabah saat 10.00 açılıyor ve akşam  20.00 de kapanıyor, fakat içeriye en son giriş akşam saat 19.00'dadır.Müze İngilizce anlatımlı bir rehber eşliğinde  yaklaşık bir saat sürüyor.
Kapalı olduğu tarihler ;1 Ocak , 1Kasım, 24,25,ve 31 Aralık'tır. İçeride film ve video çekimi kesinlikte yasak.İçerideki sıcaklık 15-18 derece ve girişte üzerinize giyinmek için ücretsiz mont temin
edebilirsiniz.Giriş biletlerini şehir kartı ile yüzde 30 indirimli alabilirsiniz.   Internet sitesi www.sziklakorhaz.hu


    İnternet sitesinde burası ile ilgili her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz.Burası 2.Dünya Savaşı sırasında kullanılmak üzere kayanın içine yerden yaklaşık 1 km kadar derinliğine inilerek yapılmış, savaşta hastaları burada tedavi etmek amacıyla her türlü teçhizat hazırlanmış.1956 yılında Soğuk Savaş zamanında da revize edilmiş.

             Bu müzede cansız mankenlerle hastanede yapılan işlemler ve savaş zamanındaki hasta tedavi odaları sergilenmektedir.Müze gezisinin bitiminde grup resmi çekildikten sonra internet sitesinde yayınlanıyor aşağıdaki resimde bizim çekilmiş olduğumuz grup resmidir.

 






         Buda tarafından sonra şimdi de biraz Peşte (İç Kent)  tarafından bahsederim.Buda tarafında sınırlı sayıda otel var,benim orada gördüğüm otel Hilton Oteli'ydi. Genelde oteller Peşte tarafındadır.Otelleri,müzeleri,resmi büroları,bankaları,alışveriş sokakları,gece kulüpleri,kafeleri, işlek bulvarları ve hoş Art Nouveau apartmanları ile modern bir bölgedir. 

       Biz en işlek caddelerinden biri olan Vaci Utca 'daki Mercure Budapest City Center Hotel 'de kaldık .Otelin konumu çok güzeldi, merkezi bir yerde Asma Köprü'ye yürüyerek gidiliyor.Bu cadde Peşte'nin yaya bölgesinin merkez noktası,şehirde alışveriş için uğranacak ilk yer; restaurantlar ,mağazalar çoğunlukta ve meydanında akşamları tezgah satıcıları ve yiyecek büfeleri kuruluyor, bir taraftada müzik çalan sokak müzisyenleri turistleri eğlendiriyor .


    Peşte tarafında yer alan en önemli yer Parlemento Binası'dır. Bu bina 1885-1904 yılları arasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun büyüklüğünün sembolü olması amacıyla inşa edilmiş , Imre Steindl tarafından dizayn edilmiştir.Avrupa'nın en büyük 2.büyük , dünyanın da en büyük 3.parlemento binasıdır.Ulusal hükümetin toplantılarını yaptığı bu binanın büyük kubbesi meydandan açıkça görülebilmektedir. www.parlament.hu





Parliament  ( Parlamento Binası)


     Parlemento Binası'nın karşısında 1893 yılında Adalet Sarayı olarak inşa edilen kudretli Etnografya Müzesi bulunmaktadır.Bu müzede Macar halk sanatı,tipik Macar kıyafetleri ve Macar kırsal yaşamına ait şeyler sergilenmektedir.Müzenin hemen güneyinde sess iz bir meydanda, üzerinde paltosu ve ve şapkasıyla bir köprünün üzerinde duran ve yakın zamanda açılmış olan Imre Nagy heykeli bulunmaktadır. Nagy, komünizmden dönen ve 1956 İsyanı'na katkısından dolayı Sovyetler tarafından idam edilen reformcudur.




Imre Nagy
ve geri plandaki Parlamento Binası














   Budapeşte'de  birçok müze vardır , şehir kartı ile ücretsiz girebileceğiniz müzelerden bazıları ve
 web adresleri    ;

Budapest History Museum   www.btm.hu
Museum of Fine Arts           www.szepmuveszeti.hu
Hungarian National Gallery   www.mng.hu
Aquincum Museum and Archaeology Park  www.aquincum.com
Kiscelli Museum                  www.kiscellimuzeum.hu
New Budapest Gallery         www.btm.hu
Vasarely Museum                www.vasarely.hu
HoppvFerenc East-Asian Art Museum  www.hoppmuzeum.hu
Hungarian National Museum   (20% kart indirimli)    www.mnm.hu

     








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder