21 Aralık 2014 Pazar

BOLONYA

       
            İtalya deyince aklımıza en önemli şehirleri Roma, Floransa ve Venedik gelir.Genelde turlar bu  üç önemli bölgeye yapılır .Ben  11 sene kadar önce bir haftalık böyle bir tura katılmıştım. Güzel,uzun ve yoğun geçen  bir geziydi . Bir şehirden diğer şehire  gitmek için otobüsle  yaklaşık 3 saat kadar sürmüştü. 
         
             Ben şimdi size geçen sene 2013 yılı Ekim ayında gitmiş olduğumuz İtalya gezimizden bahsedeceğim.
       
           Öncelikle biz bu tura Bologna'dan başladık.Buradan başlamamızın sebebi de Pegasus Havayolları ile direk uçuş seferlerinin olması ve bilet fiyatlarının da daha uygun olmasıydı. Havalimanına gidince ilk işimiz bir araç kiralamak oldu ve Bologna'da bir gece konakladıktan sonra Floransa'ya ; Floransa'da da aynı  gün gezip, oradan da Toscana'ya geçtik. Toscana'da da 3 gece kalarak  ve  Siena , Montepulciano gibi önemli yerlerini de gördük. Yazımın devamında bu bölgelerden bahsedeceğim. Şimdi Kızıl Şehir Bologna'dan bahsedelim.





Palazzo dell'Archiginnasio
(Library,Anatomical Theatre and Stabat Mater Lecture Hall)

         
              İtalya'nın kuzeyinde Emilia-Romagra bölgesinde yer alan Bologna binalarının çoğunluğun kırmızı tuğladan olmasından dolayı Kızıl Şehir diye bilinir. 1088'de kurulmuş; mezunları arasında Dante,Erasmus ve Kopemik gibi dehalar olan Bologna Üniversitesi buradadır. Bolonez sosu ismini bu şehirden almıştır.
              Neptün Çeşmesi,San Vitale antik kanalı,Podesta Sarayı gibi dünyaca ünlü yapıların şehri gerçekten görülmeye değer güzellikleri ile insanı çok etkiliyor. Genç nüfusun çok olduğu  bir üniversite şehri.
                Buraya gidince Bologna Welcome Card (şehir kartı ) alırsanız ; bu kart sayesinde şehir içinde bedava ulaşım,internet,müzelere giriş imkanı ve çeşitli dükkanlarda,restoranlarda, ve barlarda indirim alıyorsunuz. İnternet sitesi  www.bolognawelcome.it 
 
               Bologna'da  Best Western otel zincirlerinden olan Hotel San Donato'da kalmıştık.Otelin yeri çok merkezi   " The Two Towers" 'a çok yakındı.Bu oteli size tavsiye ederim , araba kiralarsanız otelin ücretli kendi otoparkı da mevcut.
           

The Two Towers
(The Asinelli and The Garisenda Towers)
           
              XII ve XIII. yüzyılları arasında yapımı tamamlanmış olan Bologna'nın simgesi bu kulelerden sadece iki tanesi ayakta kalmıştır.Bu kuleler savaş zamanında saldırı durumlarında şehri koruması için yapılmış.


           Asinelli kulesi 498 tahta basamaklıdır ; eğer kendinize güveniyorsanız kuleye çıkıp şehrin eşsiz manzarasını  97,20 metreden seyredebilirsiniz .
       
             Bu kulelerden Via Zamboni'ye doğru yürürseniz ,en önemli üniversite caddesine varırsınız; buranın çeşitli bölümleri var ;  tarihi şehir tiyatrosu ve üniversite müzesi .







Piazza Maggiore

               
                  Piazza Maggiore ,kelimenin anlamı asıl meydandır burası Bologna'nın en geniş alanıdır.Fonatana di Nettuno Çeşmesi, belediye binası gibi pek çok önemli tarihi yapılarla çevrili olan bu meydanda eskiden pazar yerleri kurulur ticaret yapılırmış.

              Sol arka tarafta görmüş olduğunuz  Basilica Di San Luca kilisesi ; Carlo Francesco tarafından 1723-1757  yılları arasında inşa edilmiş, 15.yüzyıldan önceki kiliselerinin yerini almaktadır.Diğer önemli kiliseleri de   Basilica San Petroni ve Santo Stefano Basilica'dır.

             Basilica San Petroni , dünyanın beşinci büyük kilisesinin yapımına 1390 yılında başlanmış.Gotik mimarisi ile yapılan  bu kilisede Giovanni da Modena, Parmigianino , Giulio Romano ve Masaccio gibi sanatçıların işleri görülebilir.

            Santo Stefano Basilica'sı , üçgen şeklinde bir meydanda olan yedi kiliseden oluşur ve Bologna'nın Roma döneminden kalmış en iyi korunmuş yapısıdır.    

            Bologna'nın en karasteristik tarihi yapılardan biri de 38 km boyunca devam eden ,UNESCO tarafından koruma altına alınmış olan kemerleridir.Yazları sıcaktan , kışları da yağmurdan korumak için tasarlanmış olan bu yapılar Orta Çağ'dan günümüze kadar korunmuştur.

       
       




           Bologna'da bir çok müze vardır , bunlardan en önemli olanları ;  

         Pinacoteca Nazionale  ;    Raffaello , Carracci, Reni gibi önemli sanatçıların eserleri sergilenir.
www.pinacotecabologna.beniculturali.it 

          Bologna Tarih Müzesi ;  Bologna'nın tarihini,değişimlerini ve kültürünü sergilemektedir. 
www.genusbononiae.it 

           Collezioni Comunali d'Arte  ; Giuseppe Maria Crespi, Ludovico Carracci , Guido Cagnacci , Francesco Hayez gibi ünlü İtalyan ressamların başyapıtları bu müzede sergilenir.
www.comune.bologna.it

            Museo Morandi ; bu müzede  Giorgio Morandi'nin yapıtları ile Bologna sanatını daha  yakından inceleme fırsatı bulursunuz. 
www.mambo-bologna.org/museomorandi/

       Mambo ;  Çağdaş sanata ayrılmış bu müzede İtalya'nın dört bir yanından toplanmış eserler sergilenmektedir.
www.galleriadartemoderna.bo.it/en/

         Ve son olarak size tavsiyem ;  bolonez soslu makarnalarından , pizzalarından ve çok çeşitli  mükemmel dondurmalarından tatmalısınız. Çocuğunuz varsa Disney Store'a  da gitmeyi ihmal etmeyin.  

The Disney Store Italia S.R.L .  adresi ;   Via Indipendenza 7   Bologna  . 

          


























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder