23 Mart 2015 Pazartesi

ANKARA BEYPAZARI

             
                 Beypazarı , Ankara 'ya 100km uzaklıkta olan İç Anadolu bölgemizin şirin bir ilçesidir .Beypazarı tarihi ve kültür zenginlikleri ile turistlerin ilgi odağı olmaktadır.Bu bölgeye yoğun bir şekilde günübirlik veya konaklamalı turlar düzenlenmektir. Butik otele dönüştürülmüş tipik Beypazarı  evlerinde konaklarken  Anadolu'nun tarihi dokusunu  ve Türk kültürünün özelliklerini yoğun bir şekilde hissedersiniz. Günübirlikte olsa mutlaka, Beypazarını ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

                  




Beypazarı sokak satıcılarının olduğu meydan




          Beypazarı özgün ve otantik yapısı ile yoğun ilgi görmektedir. Her yıl Haziran ayının ilk haftası Cuma gününden başlayıp 3 gün boyunca devam eden Beypazarı festivali yerli yabancı birçok turisti ilçeye çekmektedir. Ayrıca festival Türk-Japon kültürlerini bir araya getirmekte. Havuç ve Güveç Festivali 'ne farklı ilçelerden ve yabancı ülkelerden katılım olmaktadır. Festival ayrıca akşamları da halk konserleri ile devam etmektedir.





Beypazarı sokakları




          Beypazarı 'na gidince yöresel lezzetlerden olan  havuç suyu , gözleme, yapmak sarma, Beypazarı kurusu, Beypazarı simidi,  ev baklavası, ve hoşmerimi mutlaka tadın.




Beypazarı Kurusu 




Vitrinleri süsleyen eşsiz  Ev Baklavaları 





Taze sıkılmış Havuç Suyu ( mutlaka için )



               Beypazarı el sanatları yönünden de oldukça zengindir..Bunların başında gümüş işçiliği gelir .Gümüş işleme sanatı Beypazarı'na ahilik yoluyla kazandırılmıştır. Ahilik 13.yy da Anadolu'da kurulan esnaf  ve sanatkar birliklerine verilen addır. Beypazarı halkı da bu sanatı bir iş olarak kabul etmiş ve zamanla kendilerini geliştirmişlerdir.



               Eğer  gümüşe ilginiz varsa , Beypazarı gümüş sanatının kalbidir diyebiliriz. Kendi imalatları olan çok sayıda gümüş satışı yapan işletme vardır. Birbirinden güzel gümüş takı ve aksesuar arasında  seçim  yapmakta zorlanabilirsiniz , satın alırken  pazarlık yaparsanız karlı bir alışveriş yapabilirsiniz.



           

Bakırdan yapılmış ürünler  satan bir dükkan 

       

            Ayrıca  tarhana , erişteler , kurutulmuş dolmalık biber, domates salçası , baharat çeşitleri , cevizli sucuk , pestil ve bunun gibi çok çeşitli yöresel  ürünler dükkanlarda ve meydan pazarlarında satışa sunulmaktadır.





Baharatçıları



             Beypazarı'na gidince  İnözü Vadisi , Hıdırlık Tepesi, Yaşayan Müze, Gümüş Dükkanları , Beypazarı Kuru Fırınları , Beypazarı Sodası Fabrikası, Beypazarı Kent Tarihi Müzesi , Alaattin Sokak , Suluhan Kervansarayı , Halk Evi , Cahide Gürsoy Müze Evi ,Eğriova Yaylası ,Kirmir Çayı ve Gönen Vadisi , Tekke Yaylası  , Boğazkesen Kümbeti ,Yediler Türbesi ve  Hamam Müzesi 'ni de ziyaret ederbilirsiniz.






     
Bir konak ve altında kafe 



 Beypazarı'nın diğer el sanatları   ; dövme bakırcılık,dokumacılık, ipekli el dokumacılığı ,  semercilik, saraçlık, demircilik, el işlemeli çevreler,sırma işlemeleri ve tahta işçiliğidir.Beypazarı çarşısında  ; bakır cezveler , tahta kaşıklar , bakır tavalar , bakır semaverler  gibi birçok çeşitli ürünleri satın alma imkanı bulursunuz.






       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder