9 Kasım 2014 Pazar

VİYANA

 

       Prag'tan sonra şimdi de Viyana'dayız. Prag'tan Viyana'ya trenle gitmeyi tercih ettik çünkü karayollarındaki çalışmadan dolayı otobüs yolculuğu daha uzun sürecekti.Tren seyahati yaklaşık  beş buçuk saat sürmesine rağmen hızlı ve çok konforlu .Masalı koltuk seçenekleri , restaurantı ve ücretli yiyecek içecek servisi de var.Biz çok keyif aldık,eğer seyahatinizi kendiniz organize ediyorsanız Prag'tan Viyana'ya tren ile gidin derim.Tren bileti satın almak için web adresi oebb.at/en  . QBB railjet 'le Viyana'da gideceğiniz istasyonun adı Wien Meidling . Ücretler kişi başı  39EUR , çocuk için( 6 yaş üstü) 19,50 EUR ve ek olarakta yüzde on  rezervasyon ücreti var.



                 

       

          Orta Avrupa'nın en büyük şehri olan Viyana 23 bölgeye ayrılmış, en önemli olan bölgesi  tarihi ile Innere Stadt(İç Kent)'tir ve burası 2001 yılında UNESCO tarafından  Dünya Mirası listesine alınmış.Viyana uzun yıllardan  beri de Avrupa'nın müzik başkenti olarak tanınır ve Johann Strauss'un  valslerinden hala bahsedilir. Viyana'da çok sayıda müze vardır.Pek çok müze turizm danışma bürolarından (tourism information) edinilen Vienna Card'la indirimli veya ücretsiz olarak gezilebilir. Bu kartlar günlük(12 hours)  , 2 günlük(24 hours) veya 3 günlük(48 hours) şeklinde satılır; şehir kartlarının alınmasını tavsiye ederim çünkü pek çok şeyde size avantaj sağlamaktadır; metro ve otobüsleri de bu kart ile kullanabilirsiniz.



      Biz Viyana'ya 4 Ekim'de gitmiştik.O güne özel  bütün müzeler akşam 18:00 'dan gece saat 01.00 'e kadar açıktı. Bu uygulama her 3 yılda bir yapılmaktaymış şansımıza bize rastladı ve biz de gece 12'e kadar müzeleri görmeye çalıştık .Tüm şehir geç saate kadar kalabalıktı, ücretsiz otobüs seferleri ile akın akın müze gezmek için insanlar geliyordu.Çocuklar dahil ilgi çok fazlaydı ve bu organizasyonda çocukları da düşünmüşler; onlar da eğer aynı gün içinde 4 adet müzeye giriş yaparsa müze girişinde küçük kitapçığa kaşe basılıyor ve sonunda çocuklara çeşitli süpriz hediyeler veriliyordu. Benim kızımda tüm çabaları ile bu süpriz hediyeyi hak ederek aldı ve sonunda çok mutlu oldu. Verilen kitapçıklarda toplamda 122 adet müze vardı biz bunlardan sadece birkaç tanesini  gezebildik. Sadece o güne özel bilet fiyatları 13€ (tüm müze girişleri ve ulaşım dahil).


Bu müzelerden en büyük ve en güzeli Albertina'dır. Burada  Joan Miro'nun ve Arnulf Rainer'nin birbirinden güzel eserleri sergilenmekteydi. (www.albertina.at)





Albertina Müzesi
                   


Albertina Müzesi' nin önden görünüşü




Joan Miro  1956 Figure /Stoneware



               
           Viyana'yı gezmeye  şehir  merkezi  olan Innere Stadt ( İç Kent)'ten başlamalısınız. En önemli turistik yeri Stephansdom ( Aziz Stephanos Katedrali ) bu bölgede bulunur.Bu görkemli katedrale Viyana'nın kalbi diyebiliriz ; hemen yanı başında Fiaker faytonları vardır ve bu faytonlardan biriyle mutlaka tur atın .Yarım saatlik kısa turlar  ve bir saatlik uzun turlar şeklindedir ve faytonu kullanan kişiler İngilizce 'yi çok iyi konuşuyor.Biz yarım saatlik bir tura çıktık  ve yakın çevredeki tüm önemli yerler hakkında bilgi alarak gezimizi keyifle tamamladık.Stephansdom'um karşısında büyük silindirik bir yapı olan Haas Haus bulunur.






Stephansdom ( Aziz Stephanos Katedrali )


         En önemli müzelerinden biri de Natural History Museum Vienna 'dır. Burası Albertina'dan yürüme mesafesinde  sayılır.(www.nhm-wien.ac.at) Burayı mutlaka görmelisiniz ; kolleksiyonların geçmişi 250 yıla dayanır ve en popüler olanları ;  Venus of Willendorf, Maria Theresia's bouquet of precious stones, the extinct Steller's sea cow and the largest and oldest meteorite collection in the world.




Natural History Museum 




Natural History Museum 'da yer alan dinazor sergisi



  Eğer müzelere merakınız varsa Viyana'da çok çeşitli  müzeler vardır,bunlardan birçoğunu gezmek için  fazla zaman ayırmanız lazım.

  MuseumsQuartier Wien , sanat ve kültür adına  dünyadaki en büyük müzelerden biridir . (www.mqw.at)










   Viyana 'ya gidip de Schönbrunn Sarayı'nı görmemek olmaz.Gerçekten tam anlamıyla harika bir yer.İnsanı gerçekten çok etkiliyor , bahçeleri , parkları, hayvanat bahçesi ve sarayları. Burayı tam anlamıyla gezmek isterseniz  bir gün bile yeterli olmuyor.Ve yoğun olduğu zamanlarda da bilet almak için çok fazla sıra beklemeniz gerekiyor.Eğer imkanınız varsa biletleri online olarak almanızı tavsiye ederim.
(www.imperial-austria.at)


























        Biletler çeşitli kategorilere ayrılmış ; Imperial Tour ' da sadece sarayın 22 odasını gezebiliyorsunuz ve bilet ücreti 10,50€. Grand Tour 13,50€ sarayın tamamını yani 40 odasını görebilirsiniz.
Classic Pass 16,50€ , Classic Pass Plus 19,50€  sarayı ve bahçelerini gezebiliyorsunuz.Gold Pass da kişi başı 39,90€ ve en kapsamlı olan herşeyin dahil olduğu bilet türüdür.Diğerleri de Sisi Ticket 23,50€ ve Chidren's Museum .Biz  Children's Museum biletlerin aldık family pass ücreti de 39€ 2 kişi ve bir çocuk ücretidir.Sarayın bazı bölümlerini ve çocuk müzesini gezdik.Çocuğunuz ile gidiyorsanız mutlaka buradaki çocuk müzesini görün çünkü çocukların ilgisini çeken bir yer ve çok keyif alıyorlar. Kostüm odasında değişik kostümler giyinip ve peruk takarak resim çekiliyorsunuz.






Çocuk Müzesinde  kostüm odasından bir fotoğraf




Çocuk Müzesinde sergilenen odalar 
                               















       Viyana'dan bir kaç resim daha ....





























     

    Viyana'da kaldığımız otel nehir kenarında bulunan  Hilton Otel'di.Otelin yeri metroya yakın olduğu için ulaşımda sıkıntı çekmedik.Metro ile istediğimiz yerlere rahatlıkla gidebildik.
           
   Viyana 'dan sonra tekrar trenle Budapeşte'ye yol alıyoruz. Budapeşte seyahatinde görüşmek üzere....




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder