Samos (Sisam ) , Yunanistan'ın oniki adasından Türkiye'ye en yakın olan adası. Samos adasına gitmek için Kuşadası'ndan kalkan feribotlara biniyorsunuz , ve yaklaşık 1,5 saatlik bir yolculuktan sonra adaya ulaşıyorsunuz. Samos adası için Schengen vizesi gerekiyor.Kuşadası'ndan Samos 'a giden feribotlara bilet almak için Meander Travel ile bağlantıya geçin. Bu işi yapan iki acenta var sanırım biri Meander Travel , diğeri de Azim Tur (www.azimtours.com) ve hangisinden bilet alırsanız alın aynı feribotla gidiyorsunuz zaten. Biz biletlerimizi Meander Turizm 'den satın aldık ve hiçbir sorun yaşamadık. www.meandertravel.com internet sitesinden detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Feribotlar çok büyük değil , aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi . Feribotun üst katı açık , alt katı kapalı ve klimalı .Yanınızda yiyecek içecek getirmek serbest ; ayrıca feribotta su ,çay , kahve, soğuk içecek, çikolata ve bisküvi gibi şeyler de satılmakta.
Kuşadası Port'ta feribota binmek için yoğunluktan dolayı sıra oluyor , sırada çok fazla beklemek istemiyorsanız erkenden orada olmanızda fayda var. Vaktiniz olursa giriş kapısının hemen yanında bulunan kafede rahatlıkla kahvaltınızı yapabilirsiniz , fiyatları uygundur.
Kuşadası Port'ta Feribot'a Giriş Pasaport Kontrolü |
Kuşadası'ndan bindiğimiz feribotlla Vathy limanına varıyoruz .Limana varınca pasaport kontrolleri için tekrar sıraya geçiyoruz. Genelde pasaport sırası oldukça yoğun olduğu için sıra yavaş ilerliyor ,o yüzden feribot limana yanaşmadan önce hazırlanırsanız inerken daha hızlı hareket etmiş olursunuz böylece pasaport kontrolünden daha rahat geçersiniz .
Kuşadası'ndan Samos'a hareket eden feribot |
Vathy Limanına yanaşan feribotlar ve pasaport kontrol |
Vathy Liman Sahil Boyu |
Samos 'ta Vathy limanının yakınında araç kiralama ofisleri var. Aracınızı bu ofislerden kiralayabilirsiniz veya Meander Turizm araç kiralama hizmeti de veriyor. Adayı gezmek için en uygun ve rahat olanı araç kiralamak.Adada otopark sorunu yok ; ayrıca Pyhtagorion ve Kokkari gibi yoğun ilgi gören yerlerde ve plajllarda da otoparklar ücretsiz.
Adada yollar virajlı ve dar , araçlar da genellikle küçük Limana 1 km kadar uzaklıkta otobüs durakları var, buradan Kokkari'ye ve Pyhtagorion 'e otobüs kalkıyor , bilet fiyatları oldukça uygun fakat sefer saatleri sık aralıklarla olmuyor. Biz Vathy'ye vardığımızda ilk 2 gün araç kiralamadığımız için Pyhtagorion 'deki otelimize gitmek için otobüse bindik. Otobüsün hareket saatine kadar sahildeki kafelerden birinde vakit geçirdik.
Vathy meydanı |
Samos'ta konaklamak için en çok tercih edilen yerler Pythagorion ve Kokkari . Pythagorion adanın güneydoğusunda bulunan ve Vathy 'e 14 km uzaklıkta olan bir yat limanıdır. Pythagorion adını , burada doğan antik çağın ünlü matematikçisi Pisagor'dan alıyor .(Matematik'teki Pisagor Üçgeni'nden bildiğimiz) . Pisagor'un Heykeli de burada sahilde bulunuyor. Ve bütün hediyelik eşya satan yerlerde "Pisagor Bardağı " satılmaktada , söylenene göre bardak ; Pisagor tarafından herkes eşit miktarda şarap içmesi için icat edilmiş . Pisagor Bardağı'nın özelliği ; bardağın içinde bir çizgi bulunuyor , bu çizgiyi aşacak miktarda içine sıvı konulursa , tüm sıvı bardaktan boşalıyor.
Pythagorion , küçük şirin bir yat limanı ; merkezine yakın yerlerde denize girebileceğiniz plajları var ve plajllara giriş ücretsiz Bu plajların bazılarında restoranından faydalanmak şartıyla şezlong ücretsiz veriliyor . Biz her ikisini de denedik. İlk gün otelimize yakın olan yerleri keşfetmek adına en yakın yerde bulunan plaja gittik , Remataki Beach ; buranın plajı ve kumsalı daha dar ve küçüktü .Resimde de gördüğünüz gibi yanyana dizilmiş olan restoranlar ve önleri de kumsal. Gündüz şezlonglar yayılıyor ve akşam saatinde de sezlonglar toplanıp akşam yemeği için masalar kumsala hazırlanıyor. Yemek menülerinde taze balık , yöresel meze ve yemekleri çok çeşitli .
Pythagorion 'un en uzun ve geniş plajı |
Pythagorion'un çok uzun ve büyük bir plajı var. Merkezinden buraya yürüyerek 20-30 dakikada , araçla ise 5-10 dakika varabilirsiniz . Bu plaj havalimanı yönünde bulunuyor.Bu bölgede deniz kenarında bulunan çeşitli oteller var , eğer kendi plajı olan bir otel bakarsanız bu bölgede bulabilirsiniz fakat havalimanına yakın olduğu için de uçakların sesi biraz rahatsız edebiliyor. Denizi çakıl taşlı ve hafif dalgalı . Burada şezlonglar ücretli ; tanesi 2 - 3 Euro , iki kişilik olanları ise 4 - 5Euro civarında . Burada yemek yiyebileceğiniz güzel bir kafe restorantı var ; yemek menüsü pizza, makarna, pide ,salata, burger ve ızgaralar gibi .Bu arada frappe , yeni soğuk buzlu kahveyi de içmeden gelmeyin.
su sporları |
Denizi tertemiz , çakıllı , kıyıdan derinleşir ve arada hafif dalgalı
Pyhthagorion'da deniz |
Pyhtagorion'ın gündüzü ayrı güzel , gecesi ayrı güzel .Gündüzleri deniz kenarında keyifli vakit geçirdiğiniz gibi , akşamları da yat limanında bulunan geleneksel restoranlarında balık çeşitlerini , değişik lezzetlerini deneyebilirsiniz ; mezedes , tarama, moussakka ,dolmades ve tabiki de Uzo 'yu da unutmayalım . Ayrıca ara sokaklarda bahçe içinde atmosferi keyifli restoranları (tavernaları) da keşfetmek mümkün.
Taverna bizim bildiğimiz gibi müzikli bir yer değil , restoranlarına taverna deniliyor.
Pyhtagorion'da akşam |
Pyhtagorion'da akşam |
Hediyelik eşya satan bir dükkan |
Eğer Samos' giderseniz Pyhagorion şehrinin güzel rıhtımı ve kale kalıntıları mutlaka görülmeli.
Batıdaki havalimanının ilerisinde Hera Tapınağı 'nın yani Heraion 'un kalıntıları var . Burası arkeolojik önemi olan en meşhur bölgesi . Mitolojiye göre Hera Tanrıça'sı burada doğmuş . Ana Tanrıça Hera için yapılan ve büyük tapınak olması planlanan bu yer hiç bir zaman tamamlanamadığı için dünyanın yedi harikasından biri olma ünvanına sahip olamamış . Zamanında bizim Selçuk ilçemizde bulunan Efes Artemis Tapınağı boyut ve gösteriş olarak bu Hera Tapınağı'nın önüne geçmiş. Her yıl Ağustos ayı içinde Tanrıça Hera için şenlikler düzenlenir.
Pyhagorion'un tepelerindeki Eupalinos Tüneli 'ni de görebilirsiniz. Burası Pyhagorion'a 3 km uzaklıkta .Burası 2500 yıl kadar önce , kaynak suyunu 1km uzaklıktaki yerleşim bölgesine ulaştırmak için dağın 9 mt altı oyularak yapılmış. Eupalinos Tüneli , Tiran Polikratis 'in emri üzerine M.Ö. 6.yüzyılda inşa edilmiş ve antik çağın ilk en önemli sarnıcı olarak kullanılmış.
Vathy 'i tepeden seyretmek ayrı bir güzel |
Pyhtagorion 'dan sonra mutlaka görülmesi gereken yerler ; Kokkari , Karlovassi ,Psili Ammos.
Kokkari 'ye küçük şirin bir balıkçı kasabası diyebiliriz. , merkezinde kalabileceğiniz deniz kenarında bulunan küçük pansiyonlar var ve ayrıca Kokkari'de plaja girmektense yakınında arabayla gidebileceğiniz birbirinden değişik daha güzel plajları var. Bu plajlar Lemonakia , Tsamadou , Tsambou .Biz sadece Lemonakia Beach 'e gidebildik , burası bir harika, mutlaka görülmesi gereken bir yer . Klima Bay 'ın da çok methini duydum fakat orayı da göremedim .
Lemonakia Beach'in yukarıdan görünüşü |
Burada plajlar bizim plajlar gibi değil her yer halk plajı ,giriş ücretsiz sadece şezlong için ücret ödeniyor . Genelde hepsinde de şezlong, şemsiye ve duş var .Her birinde kafe restoran da mevcut , sabah kahvaltısından akşam yemeğine kadar her çeşit içecek ve yiyecek bulabilirsiniz. Lemonakia Beach 'te ayrıca ücretsiz wifi de vardı.
Lemonakia Beach 'de deniz gördüğünüz gibi prıl prıl |
Kokkari ayrı bir güzel ; en önemli özelliği balıkçı kasabası olması ; yanyana dizilmiş olan restoranlar , taze balık çeşitleri ve mezeler . Bu restoranların sahipleri butik otel işletmecisi. Hem otel hem restoran işletiyorlar . Otel fiyatları da gayet uygun , internetten araştırma yaparsanız , rahat edebileceğiniz ve uygun fiyata birçok butik otel bulabilirsiniz. Biz Pythagorion 'ın merkezindeki bir otelde aile odasına 5 gece için 275Eur ödedik (sadece oda fiyatı ).
Kokkari'de akşam üzeri saatleri |
Kokkari' de kumsalda akşam yemeği |
Kokkari'de plaj |
Kokkari , cafe ve restoranları ile adanın en canlı ve keyifli yeri diyebiliriz. Ayrıca bu bölge su kayağı sevenlerin de tercih ettiği bir yer. Ana şehire 10km uzaklıkta iki koy arasında yer alır ve burası turistlerin genellikle konaklamak için tercih ettikleri yerlerden biridir .
Kokkari sokaklarından bir görüntü |
Kaldığımız otel sahibinin tavsiyesi üzerine Kokkari'den sonra görülmesi gereken bir başka yer de Karlovassi'ydi. Karlovassi de Potami Plajı gerçekten bir harika , burayı gidip görün derim . Ve bu plaja yürüme mesafesinde bulunan Water Falls 'da mutlaka görülmeli. Water Falls 'a ormanın içinden , patike yollardan suların içinden gidilerek ulaşılıyor. 15 dakika kadar yürüdükten sonra belinize kadar gelen buz gibi suyun içinden büyük kaya parçalarının üzerinden yürüyerek bu şelaleye varıyorsunuz. O yüzden mayo ile gidip sonrasında ihtiyaç duyulabileceğiniz için yanınıza bir havlu ve yedek kıyafet alabilirsiniz.
Karlovassi 'de Potami Plajı cok büyük ve geniş |
Evet son olarakta gördüğümüz diğer plaj Psili Ammos 'tu .Burayı diğer plajlardan ayıran en büyük özellik denizinin sığ ve kumlu olması . O yüzden çocuklu aileler tarafından daha çok tercih ediliyor. Denizi muhteşem , denizi uzak bir mesafeye kadar sığ ve zemini kum. Burası Ege kıyılarımıza en yakın olan tek yer. Karşıdan bakınca çok yakınımızda görüyoruz yaklaşık uzaklık 1 km kadar. Eğer Samos'a giderseniz burayı da mutlaka görün .
Psili Ammos Plajı deniz çok sığ |
Psili Ammos Plajı ince kumlu |
Kumsalda şezlonglar ücretli |
Ege kıyılarımıza en yakın olan plaj , karşısı Dilek Yarımadası |
Samos'un önemli yerli ürünleri ; en önemlisi şarap ve Uzo .Daha sonra ; bal ,arı sütü,polen , seramik, zeytin , tasdikli Samos organik ürünleri (kuruyemiş, bitkiler ve meyve gibi) ve elde yapılmış reçeller , marmelatlar .
Müzeleri ; Vathi Arkeoloji Müzesi , Vathi Bizans Müzesi ,Vathi Şarap Müzesi ; Karlovassi Tarih ve Folklor Müzesi , Karlovassi Tabakhane Müzesi ; Pythagorion Folklor Müzesi , Pythagorion Arkeloji Müzesi ; Mytilini Pateontoloji Müzesi ; Pagondas Folklor Müzesi .
Sahilleri ;
Klima Bay ; çakıl taşlı , 10km
Lemonakia ; çakıl taşlı ,12km
Tsamadu ; çakıl taşlı ,12km
Tsampu ; çakıl taşlı ,15km
Kokkari ; çakıl taşlı ,10km (su sporları mevcut)
Potami Karlovassi ; çakıl taşlı
Mikro ve Megalo Seitani ; Monachus fok balıklarının barınağı (fok balıklarını görmek mümkün).Buraya sadece kayıklarla erişiliyor ve Potami Beach 'in daha ilerisinde yer alıyor.
Mykali ; çakıl taşlı ,7 km (su sporları mevcut)
Roditses ; çakıl taşlı , 300 metre
Gagku ; çakıl taşlı ve kumlu , 500 metre
Limnionas ; çakıl taşlı
Votsalakia ; kumsal ve çocuk parkları mevcut
Potokaki ; kumsal ,17 km (su sporları mevcut)
Pythagorion ; kumsal , 15km
Psili Ammos ; kumsal , 7 km (çocuklar için çok ideal )
Livadaki ; kumsal , 8 km
Samos gezimizin sonuna geldik , umarım sizlere biraz olsun faydalı bilgiler aktarabilmişimdir. Samos'ta önemli olan bir araba kiralayıp birbirinden güzel plajlarını gezmenizdir. Bu güzel adayı herkese tavsiye ederim . Bir sefer gitmek ile bitiremediğimiz bu güzel adaya en kısa zamanda tekrar gitmeyi düşünüyoruz.
Gezi hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
YanıtlaSilyorumlarınız için ben teşekkür ederim ..
Sil