1 Kasım 2014 Cumartesi

PRAG

                   

             Prag (Çekçede Praha) Vltava Nehri'nin (Elbe'nin bir kolu) kıyısına kurulmuş olan bölge, eşsiz karakteri ve güzelliği ile gerçekten nefes kesici. Efsaneye göre, Slovenya'da anaerkil bir kavmin lideri olan Prenses Libuse, alt tabakadan bir köylüyü kocası olarak seçmiş;ona Vltava kıyılarında bir köy bulmasını ve bir kent kurmasını emretmiş; bu kent için büyük öngörüleri varmış. Böylece  "altın kent"  Prag doğmuş.





Vltava Nehri


.
Barut Kapısı




               Prag'ın en önemli güzelliklerinden biri olan Charles Köprüsü(Karel Köprüsü)  Gotik sanatın önemli bir başyapıtıdır. Vltava Nehri üzerinde bulunan bu köprü 520 metre uzunluğunda olup dünyanın en ünlü köprüleri arasında yer alır. Köprü üzerinde ressamlar tezgahlarını kurar ve göz alıcı resimleri ve karakalem karikatür çalışmaları ile gelip geçen turistleri cezbederler. Barut Kapısı da Karel Köprüsü'nün çıkışında yer almaktadır.



            Eski Şehir bölgesinde bulunan önemli bir başyapıt da astronomi saat kulesidir.Bu saat kulesi turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir.Her saat başı çalan ve küçük bölmelerden sırayla dönerek  hareket eden animasyon gösterisi izlenmektedir. Giriş ücretini ödeyerek bu saat kulesine çıkarsanız bölgedeki tüm güzelliği daha iyi izleyebilirsiniz. Saat kulesinin çevresinde çok sayıda kafe ve restoranlar bulunmaktadır.Bunlardan özellikle tavsiye edebileceğim restoran, saat kulesinin tam önünde bulunan "Oliva Verde" 'dir. Ve Pilsner Urquell  birasından  içmenizi özellikle tavsiye ederim.
     

                       

Astronomi Saat Kulesi






             Prag   ;  Kale Bölgesi (Hradcany) , Küçük Mahalle (Mala Strana), Eski Şehir (Stare Mesto) ve Yeni Şehir ( Nove Mesto) olmak üzere bölgelere ayrılmıştır. Prag Kalesi'nin   Vltava Nehri'nin ötesinde dağın tepesine kurulmuş , şehirden  muhteşem manzaralar sunan  devasa büyüklüğü görülmeye değer.Küçük bir kasaba büyüklüğünde olan bu iç kalenin çok sayıda güzel binaları ve büyük bahçeleri bulunmaktadır.Bugün kalenin bir bölümü , Çek cumhuriyeti başkanının ofisi olarak yenilenmiştir ve diplomatik çevreler nezdindeki önemini günümüzde de sürdürmektedir.









                                                                                      Prag Kalesi




                                                                                           


                                                                               Aziz George  Bazilikası 






                       Aziz George Bazilikası 9.yüzyılın başlarında kurulmuştur ve Prag'daki en eski kilisesi olduğu söylenir.Kraliyet sarayından doğuya doğru ilerlediğimizde karşımıza çıkan meydandadır ve içeriye giriş  ücretlidir. Ulusal Galeri'nin Barok ve Maniyerist Sanat Koleksiyonu'na ev sahipliği yapmaktadır.







                                                                                    Kale Kapı Girişi asker nöbeti






















  
                                                                                     St.Vitus Katedrali  







    

                                                               Ve  bahçe kısmında bulunan güzel ağaçlardan bir tanesi ...






               Ve böylece Prag Kale çevresini bitirmiş bulunuyoruz, buradan Charles köprüsüne doğru inerken ünlü Franz Kafka Müzesi bulunmaktadır. Doğduğu yer No :22  2000 yılından bu yana adını taşımakta ve sergisi hayatını ve eserlerini gözler önüne sermektedir. Vltava Nehri'nin kıyılarına ulaşan bölge  Mala Strana yani Küçük Mahalle'dir. Meydanın ortasında kentin silületininde en belirgin yapılardan ve Prag'ın mimari yapılarının en önemlilerinden biri olan Aziz Nikolaos Kilisesi bulunmaktadır, fakat bu dönemde( ekim ayı 2014 yılında)restorasyon çalışmaları yapıldığından ziyaretçi kabul edilmemektedir.

               Nehrin karşı kıyısındaki  bölge de Eski Şehir'dir. Eski Şehir Meydanı'nda , daha önce bahsettiğim gibi  Astronomi Saat Kulesi bulunur. Vltava Nehri ile Eski Şehir meydanı arasında kalan bölge de Yahudi bölgesi (Jewish Quarter) 'dir. Yahudi Mahallesi'nde de görülmeye değer görkemli anıtlar yer almaktadır.








                                                                Eski Şehir Meydanındaki Meryem Anamız Kilisesi





                         
                     Yeni Şehir Bölgesi'nde de Ulusal Opera ve Tiyatro evi olan Ulusal Tiyatro  binası vardır. Vaclav Meydanı da bu bölgede bulunmaktadır ve bu meydanın büyüklüğü de gerçekten etkileyicidir.  Meydanın  gurur kaynağı ; terasından etrafındaki hayatı izleyebileceğiniz Art Nouveau Cafe Evropa'dır. Meydanın en üst noktasında azizin at üstündeki Aziz Vaclav Anıtı bulunur. 







                                   Statni Opera Binası ( burası 5 yıl süre restorasyon çalışması nedeniyle kapalıdır)






             Prag , mutlaka görülmesi gereken insanı büyüleyen bir güzelliğe sahiptir. Biz Prag'ta  Mala Strana ( Praha1) bölgesinde bulunan Constans Hotel'de konakladık . Burası şehir merkezinde, bulunuyor. Charles Köprüsü'ne yürüme mesafesinde olan temiz düzgün bir otel, özellikle çocuklu ailelere de tavsiye ederim. 

    Prag' da 2 gece konakladıktan sonra trenle Viyana'ya geçiyoruz..... görüşmek üzere..
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder